Smartengeld bij letselschade auto ongeluk
Waar heeft u recht op?
Immateriële schade claimen
Wanneer u als slachtoffer betrokken raakt bij een auto-ongeluk in Nederland en hierbij letselschade oploopt, kan het smartengeld een belangrijke vraag zijn die vaak ter sprake komt. Het smartengeld heeft tot doel de immateriële schade te vergoeden die is ontstaan door het ernstige leed dat u heeft doorgemaakt als gevolg van het ongeluk. Littekens, blijvende lichamelijke klachten, shockschade, en andere psychische gevolgen kunnen een grote invloed hebben op uw leven, zowel op persoonlijk als arbeidsgerelateerd vlak. Het bepalen van de hoogte van het smartengeld is een complex proces dat rekening houdt met diverse factoren, waaronder de ernst van het letsel, uw leeftijd, de gederfde levensvreugde, en hoeveel leed u heeft ondergaan. Ook de kosten voor genezing, andere schadevergoedingen die u krijgt en de invloed op uw arbeidsongeschiktheid komen hierbij aan bod.
Meestal bestaat er als gevolg van schade niet alleen materiële schade. Een zwaar letsel meemaken en daarvan een medische letsel ondervinden is een hele nare en pijnlijke gebeurtenis die ingrijpende gevolgen kan hebben, zoals in het ziekenhuis belanden. Daarom staat in artikel 106 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek ook wel geschreven dat een benadeelde recht kan hebben op immateriële schadevergoeding (bijv. psychische schade). Deze schadepost – smartengeld bedragen – is natuurlijk niet altijd even makkelijk te bepalen. Bij Schallenberg Letselschade onderzoeken we nauwkeurig waar u recht op heeft bij het claimen van smartengeld letselschade. Neem direct contact met ons op voor een kennismaking.
Wat is smartengeld bij letselschade?
Wanneer u ten gevolge van het ongeval veel pijn lijdt of door angsten minder plezier in het leven hebt, zou het onwenselijk zijn als u hiervoor niet tegemoet wordt gekomen. Er wordt bij een situatie als deze dus niet gekeken naar inkomen dat u misloopt omdat u door pijn of angsten niet meer kunt werken, maar echt naar welke vergoeding redelijk kan zijn voor het feit dat u überhaupt met deze nare klachten moet leven. Deze vergoeding, wat niet goed uit te drukken in een bedrag, ook wel smartengeld genoemd, en de hoogte van het smartengeld wordt bepaald aan de hand van uitspraken die eerder in soortgelijke gevallen zijn gedaan of door een vergelijking te maken met uitspraken over gevallen die erg op uw schade lijken, maar toch net iets anders van aard zijn.
Daarnaast is het van belang om te weten dat smartengeld niet alleen in geld is uit te drukken, maar dat het ook een erkenning vormt voor het leed dat u heeft doorgemaakt. Het kan u helpen bij het verwerken van het trauma en het herstelproces. Het berekenen van smartengeld gebeurt vaak aan de hand van richtlijnen en voorbeelden die te vinden zijn in de smartengeldgids en jurisprudentie van eerdere rechterlijke uitspraken. Neem vrijblijvend contact met ons op voor het berekenen van de hoogte smartengeld voor een ongeval of voor meer informatie met smartengeld voorbeelden.
Maak een afspraakEen vergoeding voor verkeersongeval
Wanneer u letsel oploopt door een verkeersongeval, hebt u recht op vergoeding van de schade. U kunt degene die het ongeval heeft veroorzaakt of diens verzekering aansprakelijk stellen om uw schade te vergoeden, zeker wanneer u niets aan het ongeval kunt doen en er dus geen sprake is van eigen schuld in de zin van artikel 101 van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Zelfs wanneer er echter sprake is van eigen schuld kunt u in veel gevallen in ieder geval een deel van uw schade vergoed krijgen met letselschadevergoeding.
Wanneer u wordt aangereden in de auto, op de scooter of op de motor is het belangrijk om te kijken of de andere partij verkeersregels heeft geschonden en de ernst van het ongeval en uiteraard de impact op het slachtoffer. Wanneer een andere automobilist bijvoorbeeld door rood heeft gereden, kan hij in ieder geval aansprakelijk worden gesteld voor al uw schadeposten. Daarom kan het handig om na het ongeval de politie in te schakelen om vast te stellen wat er ter plaatse is gebeurd. U dient ervoor te zorgen samen met de aansprakelijke bestuurder een schadeformulier in te vullen en de verzekeraar van de desbetreffende automobilist zo snel mogelijk aansprakelijk te stellen. Wanneer de aansprakelijkheid is erkend door de verzekeraar, kan uw letselschade immers sneller worden vergoed.
Smartengeld bij auto ongeluk in het verkeer
Positie van de 'zwakkere verkeersdeelnemer'
Wanneer u een “zwakkere verkeersdeelnemer” als een voetganger of automobilist bent, krijgt u meer wettelijke bescherming. De partij die u aanrijdt is eigenlijk altijd aansprakelijk voor de schade zoals een whiplash en de medische en juridische kosten. Daarnaast is er nog een gunstige omstandigheid als u bijvoorbeeld een fietser bent. Een bestuurder van een gemotoriseerd voertuig is op grond van artikel 185 van de Wegenverkeerswet 1994 gehouden is in ieder geval 50% van uw schade te vergoeden als u een “zwakkere verkeersdeelnemer” bent. Dit gaat zelfs nog op als u voor een groot deel, meer dan 50%, eigen schuld aan het ongeval hebt.
Wilt u weten of u een deel van het smartengeld bij auto ongeluk ( lees: indicatie van de hoogte van het bedrag ) kunt claimen? U kunt allereerst eenvoudig onze Quickscan direct online invullen en bij voorhand al te weten komen of uw situatie een basis heeft om schadevergoeding te innen en dus letselschade kunt claimen bij de veroorzaker van het letsel. Uiteraard kunt u ook direct een afspraak inplannen om te kijken of u recht heeft op smartengeld. Indien het nodig is om te procederen kunnen wij de hulp inschakelen van een samenwerkende letselschade advocaat.
Als u graag advies wilt over hoe u uw smartengeld bij letselschade kunt bepalen, lees dan onze gratis gids of neem contact op met onze experts voor persoonlijk advies. Wij helpen u graag ondersteund door onze jarenlange ervaring en expertise op het gebied van letselschadezaken.
Voor gratis advies kunt u ook direct met ons online chatten of bellen via telefoonnummer 053-8900945.