Doe de Quickscan

Rechtsbijstand bij letselschade

Wat moet je weten?

Rechtsbijstand bij letselschade is belangrijk

Op het moment dat u schade oploopt ten gevolge van een ongeval, en is iemand anders hiervoor aansprakelijk, dan heb u recht op een vergoeding van de materiële en/of immateriële schade die u als gevolg hiervan hebt geleden. Doorgaans is dit in Nederland goed geregeld. Echter, het kan zo zijn dat de aansprakelijke partij een te lage vergoeding wil afspreken. Als slachtoffer staat u in een dergelijke situatie niet altijd even sterk, zeker wanneer u geen juridische achtergrond bezit. In zo’n geval is het verstandig om te kiezen voor rechtsbijstand letselschade. Maar wat is letselschade en waarom is het raadzaam om bij een ongeval een jurist of letselschade advocaat in de arm te nemen?

Rechtsbijstand letselschade voor het slachtoffer

Bent u het slachtoffer van een bedrijfsongeval, verkeersongeval, medische fout of overig ongeval waar de andere partij aansprakelijk is? Dan weet u als slachtoffer niet altijd wat u mag verwachten en wat u kunt eisen in de vorm van een redelijke vergoeding. Rechtsbijstand in de letselschade houdt in dat u advies krijgt over het juridische verloop na een ongeval. Mocht het nodig zijn, dan kan rechtsbijstand zover gaan als het bemiddelen tegen de aansprakelijke partij. Onder diverse omstandigheden is het namelijk niet ondenkbaar dat de aansprakelijke partij overgaat tot een onredelijke vergoeding, zonder dat u dit als slachtoffer direct doorhebt. Juist in deze gevallen is rechtshulp cruciaal.

De juridische bijstand bij letselschade wordt doorgaans uitgevoerd door een letselschadespecialist. Dit is een jurist of advocaat die zich over het algemeen heeft gespecialiseerd in de richting van letselschade, en welke u daarmee alles weet te vertellen over uw rechten als slachtoffer. Met een rechtsbijstand staat u veel sterker tegenover de aansprakelijke partij, zeker wanneer deze andere partij ervaring heeft met soortgelijke juridische kwesties. Het inschakelen van rechtsbijstand bij letselschade lijkt overbodig, maar dat is het absoluut niet.

Maak een afspraak
De #1 letselschade jurist in Enschede voor rechtsbijstand bij letselschade | Hulp bij letselschade of ongeval

Soorten letselschade

Letselschade is in de regel zeer divers. Vaak maken we onderscheid tussen materiële en immateriële schade, terwijl beide ook mogelijk is. Materiële schade is een combinatie van directe en indirecte schade als gevolg van een ongeval. Het gaat om blikschade of fysieke schade aan uw lichaam, maar ook over de kosten die u maakt om na een ongeval op een andere manier te reizen, dan wel de doorlopende kosten van het abonnement bij uw sportschool.

Bij immateriële schade gaat het om mentale klachten: psychisch, emotioneel of geestelijk. Na een ongeval kunt u last krijgen van verdriet en pijn, of flashbacks en trauma’s. Het bepalen van een juiste schadevergoeding voor deze geleden schade is lastiger uit te drukken in geld, omdat u het niet fysiek kunt bewijzen. De vergoeding die u van een rechter krijgt voor geleden immateriële schade noemt men ook wel smartengeld. Samen met rechtsbijstand zorgt u ervoor dat letselschade zo goed mogelijk wordt opgelost.

Richtlijnen rechtsbijstand

Wanneer heb u recht erop?

Als slachtoffer heeft u niet altijd recht op een schadevergoeding bij letselschade, en hiervoor bestaan zekere richtlijnen. Deze richtlijnen zijn bekend binnen de rechtsbijstand.

Als slachtoffer krijgt u hierin advies over de kans op een schadevergoeding. Besluit u te procederen voor een hogere schadevergoeding dan u is aangeboden? Dan staat een jurist of advocaat u bij.

Direct antwoord op uw vragen?

Vraag onze gratis quickscan aan

Doe de quickscan