Aanrijding met buitenlands voertuig: wat nu?
De vakantieperiode is in volle gang, en ons land stroomt vol met toeristen uit Duitsland, België en andere landen. Veel van deze bezoekers reizen met de auto. Wat gebeurt er echter als u betrokken raakt bij een ongeluk met een voertuig uit het buitenland in Nederland? Terwijl het afhandelen van schade en aansprakelijkheid bij een Nederlands voertuig doorgaans duidelijk is, kan het lastiger zijn met een buitenlandse bestuurder. Wie is er verantwoordelijk in zo’n situatie en welke regels gelden er?
Wat te doen na een aanrijding met buitenlands voertuig?
Bij een aanrijding met een Nederlands voertuig zijn de stappen meestal helder: vul het schadeformulier in en de Nederlandse verzekeraars verzorgen de schadevergoeding voor zowel materiële als letselschade. Indien de politie ter plaatse was, kunt u een proces-verbaal opvragen. Omdat het om Nederlandse partijen gaat, is het proces vrij eenvoudig te volgen.
Bij een aanrijding met een buitenlands voertuig kan het proces wat ingewikkelder zijn. Ondanks dat u nog steeds een schadeformulier invult, kan het lastig zijn om met een buitenlandse verzekeraar om te gaan, vooral als er taalbarrières zijn. Veel buitenlandse verzekeraars hebben echter een Nederlandse vertegenwoordiging, waarmee u vaak de schade kunt regelen.
U kunt vaak ook via een Nederlandse verzekeraar contact opnemen met de buitenlandse verzekeraar. Het is belangrijk om direct na het ongeval het schadeformulier in te vullen en foto’s van de schade te maken. Als het ongeval in een ander EU-land plaatsvond, kunt u eveneens bij uw Nederlandse verzekeraar terecht voor hulp. Mocht het niet mogelijk zijn om direct ter plaatse gegevens van de wederpartij te verzamelen, bijvoorbeeld bij ernstige ongevallen waarbij iemand naar het ziekenhuis moet, kunnen getuigenverklaringen, een proces-verbaal of medische rapporten als bewijs dienen.
Hoe verloopt een schadeclaim bij een buitenlandse verzekeraar?
Als u weet wie de veroorzaker van het ongeval is en bij welke verzekeraar deze persoon verzekerd is, kan het nog steeds onduidelijk zijn hoe u de aansprakelijkheid moet vaststellen en waar u uw letselschade kunt claimen. Gelukkig is dit vaak eenvoudiger dan het lijkt. Volgens Europese richtlijnen moet elke verzekeraar in de EU een vertegenwoordiger in elk EU-land hebben, vaak aangeduid als een ‘bureau’. Deze vertegenwoordiger spreekt vaak Nederlands en kan u helpen bij de afhandeling van uw claim.
Europese verzekeraars hebben vaak onderlinge afspraken voor het behandelen van schadeclaims van buitenlandse slachtoffers. Als u bijvoorbeeld door een Duitse bestuurder bent aangereden, kunt u uw claim vaak indienen bij een organisatie zoals Achmea Global Net. U kunt uw schadevergoeding vaak gewoon aanvragen bij een Nederlandse verzekeraar. Deze verzekeraar handelt namens de buitenlandse verzekeraar en regelt het volledige schadeproces, waardoor het lijkt alsof uw schadevergoeding door een Nederlandse partij wordt afgehandeld.
Toepasselijk recht
Als u in Nederland bent aangereden, is het Nederlandse recht van toepassing, ongeacht of de andere partij een Nederlands of buitenlands voertuig bestuurde. U hebt recht op schadevergoeding volgens de Nederlandse wetgeving.