Wat te doen bij letselschade?
Krijg zekerheid dankzij onze hulp
Wat te doen bij letselschade?
In de juridische wereld is de vraag ‘wat te doen bij letselschade?’ niet ongewoon. Op het moment dat u slachtoffer bent geworden van een ongeval, terwijl iemand anders hiervoor aansprakelijk is, dan heeft u in de meeste gevallen recht op een schadevergoeding. Het staat u in alle gevallen vrij om een schadeclaim in te dienen. In hoeverre deze juridisch standhoudt, dat is afhankelijk van iedere individuele zaak. Wat komt er kijken ná letselschade?
Wat te doen bij letselschade op juridisch gebied
Letselschade is een juridische aangelegenheid. Bent u privé slachtoffer geworden van een ongeval, of heeft u op uw werkplek een ongeval meegemaakt? Wanneer een andere persoon of externe partij aansprakelijk is voor het aangedaan leed, dan heeft u in vrijwel alle gevallen recht op een redelijke vorm van een schadevergoeding. In de meeste gevallen wordt een schadevergoeding door beide partijen al naar redelijkheid in orde gemaakt, maar wanneer dit niet het geval is, dan wilt u als slachtoffer weten waar u aan toe bent. U wilt tevens aanspraak maken op rechtshulp.
Letselschade en alles dat erbij komt kijken, is vaak een juridische aangelegenheid. Omdat de meeste mensen onvoldoende verstand hebben van wet- en regelgeving, en zodoende niet exact weten waar ze recht op hebben, wordt de hulp ingeschakeld van geschoolde juristen en advocaten. Zij kunnen u precies vertellen of u kans maakt op een schadevergoeding, en om welke vergoeding het in dat geval zou gaan. Schakel tijdig een jurist in en zorg dat u een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Voor het aanvragen van een verzekering kunnen wij u advies geven. Wilt u weten of aansprakelijk stellen in uw situatie mogelijk is, bijvoorbeeld omdat u letsel heeft overgehouden na een verkeersongeval of medische misser? Maak dan direct een afspraak met een jurist binnen ons team.
Maak een afspraakHet verschil tussen materiële en immateriële schade
Letselschade is op te delen in twee componenten: materieel en immaterieel. Als slachtoffer kan u met beide te maken hebben. Materiële schade is goed te bewijzen: het is de blikschade aan de auto, of het zijn de kosten die u maakt voor een medische afspraak.
Uw smartengeld laten claimen door onze juristen
Immateriële schade is moeilijker vast te stellen, aangezien u dit zelden aantoonbaar kunt maken. Op het moment dat bewezen is dat er sprake is van immateriële schade, dan heeft u recht op zogenoemd smartengeld. Dit is de redelijke vergoeding voor het slachtoffer als gevolg van de geleden schade. Bij immateriële schade is doorgaans de rechter verantwoordelijk voor het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding. Ook inkomsten verlies uit werk kan hier onder vallen.
Beperk de kosten voor rechtshulp
De juiste rechtshulp is van belang
Rechtshulp bij letselschade is belangrijk, en niet altijd gratis. Krijgt u te maken met letselschade, dan is het belangrijk om op tijd een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Doet u dit te laat, dan kan de verzekeraar beslissen geen of minder geld uit te keren, waardoor de kosten voor rechtshulp en de eventuele proceskosten oplopen.
Daarnaast is het belangrijk om advies in te winnen bij en door een jurist of advocaat over de mogelijkheden op een schadevergoeding, en de hoogte hiervan. Bij letselschade moet men zich namelijk houden aan strenge richtlijnen, waardoor een schadevergoeding niet altijd een garantie is. Daarom: bij letselschade is het verstandig om rechtshulp aan te vragen, en tevens goed om eigen zaken goed op orde te hebben.
Wat te doen bij letselschade is één van onze veelgestelde vragen. Bekijk hier het gehele overzicht.