Rechtsbijstand bij letselschade
Wat moet u weten?
Rechtsbijstand bij letselschade is belangrijk
Een rechtsbijstandverzekering kan een waardevolle aanvulling zijn bij letselschadezaken. Wanneer er sprake is van een ongeval waarbij u letselschade heeft opgelopen, kunnen de financiële gevolgen aanzienlijk zijn. Met een rechtsbijstandverzekering heeft u vaak recht op juridische bijstand om uw schade te verhalen bij de aansprakelijke partij. Dit kan u helpen om de kosten en verliezen die u heeft geleden, bijvoorbeeld medische kosten en inkomstenderving, te betalen. Het melden van uw zaak bij uw rechtsbijstandverzekering kan in sommige gevallen betekenen dat zij een deel van de juridische kosten op zich nemen. Soms zit een rechtsbijstandverzekering al inbegrepen bij andere verzekeringen die u heeft afgesloten, zoals een autoverzekering. Het is echter belangrijk om de voorwaarden van uw verzekering goed te bekijken om te begrijpen welke diensten uw rechtsbijstandverzekering precies dekt bij letselschade. Bij twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met uw verzekeraar om te bespreken welke rechtsbijstand u kunt verwachten in geval van letselschade.
Op het moment dat u schade oploopt ten gevolge van een ongeval, en is iemand anders hiervoor aansprakelijk, dan heeft u recht op een vergoeding van de materiële en/of immateriële schade die u als gevolg hiervan hebt geleden. Doorgaans is dit in Nederland goed geregeld. Echter, het kan zo zijn dat de aansprakelijke partij een te lage vergoeding wil afspreken. Als slachtoffer staat u in een dergelijke situatie niet altijd even sterk, zeker wanneer u geen juridische achtergrond bezit. In zo’n geval is het verstandig om te kiezen voor rechtsbijstand letselschade. Maar wat is letselschade en waarom is het raadzaam om bij een ongeval een letselschadejurist in de arm te nemen?
Rechtsbijstand letselschade voor het slachtoffer
Bent u het slachtoffer van een bedrijfsongeval, verkeersongeval, medische fout of overig ongeval waar de andere partij aansprakelijk is? Dan weet u als slachtoffer niet altijd wat u mag verwachten en wat u kunt eisen in de vorm van een redelijke vergoeding. Rechtsbijstand in de letselschade houdt in dat u hulp en advies krijgt over hoe het juridische verloop zal zijn na een ongeval. Mocht er meer nodig zijn voor uw letselschadezaak, dan kan rechtsbijstand zover gaan als het bemiddelen tegen de aansprakelijke partij. Onder diverse omstandigheden is het namelijk niet ondenkbaar dat de aansprakelijke partij overgaat tot een onredelijke vergoeding, zonder dat u dit als slachtoffer direct doorhebt. Juist in deze gevallen is rechtsbijstand cruciaal.
De juridische bijstand bij letselschade wordt doorgaans uitgevoerd door een letselschadespecialist. Dit is een jurist of advocaat die zich over het algemeen heeft gespecialiseerd in de richting van letselschade, en welke u daarmee alles weet te vertellen over uw rechten als slachtoffer. Met rechtsbijstand staat u veel sterker tegenover de aansprakelijke partij, zeker wanneer deze andere partij ervaring heeft met soortgelijke juridische letsel gerelateerde kwesties. Het inschakelen van rechtsbijstand bij letselschade lijkt overbodig, maar dat is het absoluut niet. Zeker niet om uw schade vergoed te krijgen.
Maak een afspraakSoorten letselschade en aansprakelijkheid
Letselschade is in de regel zeer divers en in het nieuws of in uw eigen omgeving hoort u het vast vaak voorbijkomen. Vaak maken we onderscheid tussen materiële en immateriële schade, terwijl beide ook mogelijk is. Materiële schade is een combinatie van directe en indirecte schade als gevolg van een ongeval of een medisch fout. Het gaat bijvoorbeeld om blikschade of fysieke schade aan uw lichaam, maar ook over de kosten die u maakt om na een ongeval op een andere manier te reizen, dan wel de doorlopende kosten van het abonnement bij uw sportschool. Deze kosten kunt u dan bij de aansprakelijke verzekeraar indienen. Misschien betaalt u een eigen bijdrage, maar meestal komen er geen extra kosten die u moet betalen. Dit zullen wij van te voren altijd laten weten als dit wel het geval is.
Wat is immateriële schade?
Bij immateriële schade gaat het om mentale klachten: psychisch, emotioneel of geestelijk. Na een ongeval kunt u last krijgen van verdriet en pijn, of flashbacks en trauma’s. Het bepalen van een juiste schadevergoeding voor deze geleden schade is lastiger uit te drukken in geld, omdat u het niet fysiek kunt bewijzen. De vergoeding die u krijgt voor geleden immateriële schade noemt men ook wel smartengeld. Samen met Schallenberg Letselschade zorgt u ervoor dat uw letselschade zo goed mogelijk wordt opgelost en dat kan snel gaan met goede juridische hulp!
Richtlijnen rechtsbijstand
Wanneer heb u recht erop?
Als slachtoffer heeft u niet altijd recht op een schadevergoeding bij letselschade, en hiervoor bestaan zekere richtlijnen. Deze richtlijnen zijn bekend binnen de rechtsbijstand. Bij het aanmelden van uw zaak, via onze Quickscan bijvoorbeeld, beoordelen we direct of u hierop aanspraak kunt maken.
Als slachtoffer krijgt u hierin advies over de kans op een schadevergoeding. Besluit u te procederen voor een hogere schadevergoeding dan u is aangeboden? Dan staat een jurist of advocaat u bij. Kies voor Schallenberg Letselschade als u gediend bent met snel schakelen, korte lijntjes en een gratis intakegesprek omtrent uw zaak of zaken. Wij hebben de juiste kennis in huis en doen ons werk volledig en accuraat om de best mogelijke kans van slagen te behalen.