Doe de Letselscan

Hoe ga je om met letsel bij een auto ongeluk?

Hoe ga je om met letsel bij een auto ongeluk?

Veel mensen houden na een auto-ongeluk letsel over. De impact van een auto is nou eenmaal groot en daarnaast gaat het vaak om een behoorlijke snelheid. Het is van belang om te weten wat u in een dergelijk geval het beste kunt doen en waar u recht op heeft.

Het is ten eerste van belang dat u na het auto-ongeluk naar een huisarts en/of ziekenhuis gaat. Hier kan gekeken worden naar het letsel. Vanaf de huisarts kunt u ook doorgestuurd worden naar het ziekenhuis. Hier kan direct vastgelegd worden wat uw klachten zijn en kan het letsel worden vastgesteld bijvoorbeeld door foto’s of scans te laten maken. Het kan daarnaast na een auto-ongeluk ook zo zijn dat er al een ambulance ter plaatste is die u onderzoekt of naar het ziekenhuis brengt.

Lichamelijk en psychisch letsel

Letsel als gevolg van een auto-ongeluk kan bestaan uit lichamelijk letsel en psychisch letsel. Bij lichamelijk letsel kunt u bijvoorbeeld denken aan breuken, kneuzingen, hersenschudding en blauwe plekken. Psychisch letsel is niet direct zichtbaar en kan ook pas na verloop van tijd ontstaan. Hierbij kunt u denken aan een angststoornis, depressieve gevoelens, slaapproblemen, stemmingswisselingen en PTSS. Doordat het psychisch letsel (en soms lichamelijk letsel) niet direct te zien is, kan dit voor veel onbegrip zorgen.

Behandelingen

Het kan zijn dat het herstel een lange periode in beslag neemt. Soms kan een fysiotherapeut u in dat geval helpen om van de pijnklachten af te komen en/of wat mobieler te worden. Ook kunt u onder behandeling gaan bij een psycholoog, psychosomatische fysiotherapeut of revalidatietraject volgen. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden, zoals een chiropractor of een osteopaat. Het is van belang dat de behandelingen die u wilt volgen bij u past, zodat de behandelingen bijdragen aan uw herstel.

Aansprakelijk stellen na letsel bij auto ongeluk

De kosten na een auto-ongeluk kunnen behoorlijk oplopen. Denk hierbij aan uw eigen risico, fysiotherapie, hulpmiddelen en medicijnen, maar ook inkomstenverlies omdat u niet wordt doorbetaald. Deze kosten kunnen verhaald worden op de derde indien deze aansprakelijk is voor het veroorzaken van het ongeluk. In Nederland zijn alle motorvoertuigen verplicht verzekerd op grond van de Wet Aansprakelijkheidsverzekeringen motorvoertuigen, afgekort de WAM. Op basis van de WAM kunt u uw letselschadeclaim direct bij de verzekeraar van de aansprakelijke partij indienen. Het is hierbij van belang dat u (of dat iemand anders dat voor u doet) de gegevens van de aansprakelijke partij vastlegt na het ongeval. Dit kan onder meer door het invullen van het schadeformulier.