Veelgemaakte fouten na een ongeluk die je geld kunnen kosten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Of het nu gaat om een verkeersongeval, een bedrijfsongeval of een valpartij in de supermarkt: letselschade kan grote gevolgen voor u hebben. Niet alleen lichamelijk of emotioneel, maar ook financieel. Bij Schallenberg Letselschade in Enschede zien wij helaas vaak dat mensen na een ongeluk keuzes maken die hen onnodig veel geld kosten. Dat is zonde en meestal onnodig.
In dit artikel zetten wij de meest gemaakte fouten na een ongeluk voor u op een rij. Zo voorkomt u dat u later met onnodige kosten of problemen blijft zitten.
1. Geen medische hulp inschakelen of te lang wachten
Direct na een ongeluk voelt u zich wellicht nog prima. Door de adrenaline merkt u kleine blessures niet altijd op. Pas dagen later kunnen klachten zoals nekpijn, hoofdpijn of rugklachten ontstaan.
Door niet direct naar uw huisarts of specialist te gaan, mist u belangrijke medische documentatie. Deze verslagen zijn cruciaal om later aan te tonen dat uw klachten het gevolg zijn van het ongeluk. Zonder zo’n medisch dossier krijgt u vaak geen schadevergoeding.
Tip: Laat u altijd onderzoeken, hoe klein de klachten ook lijken. Bewaar daarnaast alle medische verslagen en kostenoverzichten.
2. Geen bewijs verzamelen
Een ongeluk is vaak chaotisch en emotioneel. Maar juist op dat moment is het belangrijk om bewijs te verzamelen. Denk aan:
- Namen en contactgegevens van getuigen
- Foto’s van het ongeval, voertuigen en de omgeving
- Een nauwkeurige omschrijving van hoe het is gebeurd
- Een politierapport of proces-verbaal
Dit bewijs is later vaak doorslaggevend. Zonder bewijs kan de verzekeraar stellen dat u uw schade niet kunt aantonen.
3. Te snel een schikking accepteren van de verzekeraar
Verzekeraars zijn er niet om u maximaal te compenseren. Zij willen een dossier zo snel en goedkoop mogelijk afhandelen. Vaak bieden ze daarom in een vroeg stadium een eenmalig bedrag aan, zogenaamd “ter afronding”.
Veel slachtoffers zijn opgelucht en nemen dit bedrag aan. Maar vaak zijn de medische gevolgen nog helemaal niet duidelijk. Later blijken er blijvende klachten of extra kosten te zijn, die u dan niet meer vergoed krijgt.
Belangrijk: zodra u tekent voor een finale kwijting, kunt u niet meer terug. Laat altijd eerst een letselschadejurist meekijken voordat u akkoord gaat.
4. Zelf in gesprek gaan met de tegenpartij of diens verzekeraar
Verzekeraars hebben ervaren schadebehandelaars en juristen in dienst. Zij weten precies hoe zij uw uitspraken kunnen interpreteren of hoe zij u kunnen bewegen tot een lager bedrag.
Door zelf rechtstreeks met hen te praten zonder juridisch advies, loopt u het risico om verkeerde dingen te zeggen of cruciale informatie niet te benoemen. Dit kan later tegen u gebruikt worden.
Schakel altijd een letselschadespecialist in. De kosten voor een letselschadejurist worden doorgaans door de aansprakelijke partij betaald. Het kost u dus niets extra’s.
5. Kosten en schade niet goed bijhouden
Veel mensen declareren alleen de eerste medische kosten. Maar letselschade gaat veel verder. Denk aan:
- Reiskosten naar arts of fysiotherapie
- Kosten voor huishoudelijke hulp
- Kinderopvang die nodig is door uw klachten
- Inkomensverlies door minder werken
- Aanpassingen in huis of auto
Door bonnetjes en overzichten niet te bewaren, loopt u later geld mis. Houd vanaf dag één alles goed bij in een mapje of digitaal bestand.
6. Geen rekening houden met toekomstige schade
Bijvoorbeeld bij blijvend letsel. Kunt u straks nog wel volledig werken? Zijn er beperkingen die u nu nog niet merkt? Ook dat hoort meegenomen te worden in de schadeclaim.
Een letselschadespecialist kan medische en arbeidsdeskundige onderzoeken inzetten om uw toekomstige schade goed vast te stellen.
7. Te lang wachten met actie ondernemen
Veel mensen schuiven een schadeclaim voor zich uit omdat ze het gedoe vinden. Toch geldt er in Nederland gewoon een verjaringstermijn. Meestal is dat 5 jaar na het ongeluk, maar soms is het zelfs korter.
Wacht u te lang, dan kunt u uw schade niet meer verhalen.
Voorkom fouten, vraag om advies
Kortom: letselschade regelen is niet eenvoudig. Kleine fouten kunnen u duizenden euro’s kosten. Bij Schallenberg Letselschade in Enschede hebben wij jarenlange ervaring met verkeersongelukken, bedrijfsongevallen en andere letselschadezaken.
Wij regelen het proces van A tot Z: van de aansprakelijkstelling tot medische experts en onderhandelingen met verzekeraars. Zo bent u verzekerd van de schadevergoeding waar u recht op hebt — zonder stress of fouten.
Gratis eerste adviesgesprek
Wilt u weten of u recht hebt op een schadevergoeding? Of gewoon eens vrijblijvend sparren over uw situatie? Neem dan contact met ons op voor een gratis eerste gesprek. Wij luisteren naar uw verhaal en geven u direct helder advies.