Doe de Letselscan

Van paard gevallen door ongeval

letsel door van paard gevallen

Letselschade door ongeval met een paard

Bent u van een paard gevallen, heeft u een trap van een paard gehad of bent u door een paard gebeten? Grote kans dat u hieraan verwondingen heeft overgehouden. Daarnaast kan er ook angst voor paarden ontstaan – door een val van die hoogte. Schallenberg Letselschade helpt u geheel kosteloos om een schadevergoeding te claimen voor de lichamelijke en eventueel de psychische schade die u heeft opgelopen naar aanleiding van het ongeval met een paard.

Aansprakelijkheid van de eigenaar

In veel gevallen kan een eigenaar op grond van art. 6:179 BW volledig aansprakelijk worden geteld voor de schade die zijn paard heeft veroorzaakt. Het maakt dan niet uit of het paard buiten zijn wil om heeft gehandeld of dat de eigenaar geen schuld heeft aan de gedragingen van zijn paard. Bij een paard kan een manege als beroepsmatige gebruiker aansprakelijk gesteld worden, maar een particulier kan ook aansprakelijk zijn voor de geleden schade. In de meeste gevallen zal een manege of eigenaar van een paard verzekerd zijn voor schade dat door zijn/haar paard is veroorzaakt. Om de aansprakelijkheid te beoordelen wordt er gekeken naar drie elementen, namelijk:

  • Het onberekenbare element van het paard
  • De zelfstandige gedragingen van het paard
  • De eigen energie van het paard

Het paard dient onverwachts gehandeld te hebben, zonder dat het slachtoffer hier aan bijgedragen heeft. Indien u zelf een paard ophitst, is een manege of eigenaar niet aansprakelijk. Er is dan namelijk geen sprake meer van een zelfstandige gedraging van het dier, omdat u het zelf heeft uitgelokt. Het (bewust) ophitsen van een paard is zelfs strafbaar!

Schadevergoeding van paard gevallen

Als een eigenaar aansprakelijk is voor de gedragingen van zijn paard, kan Schallenberg Letselschade (indien de eigenaar verzekerd is) de schade verhalen op de verzekeraar van de eigenaar. De schade die kan ontstaan na een ongeluk met een paard, bestaat in de meeste gevallen uit materiële en immateriële schade. Onder materiële schade valt bijvoorbeeld kleding, inkomstenverlies en kosten voor huishoudelijke hulp die u in moet schakelen, omdat u dit zelf tijdelijk niet meer kunt vanwege de klachten. Onder immateriële schade valt het smartengeld. Dit is een vergoeding vanwege het feit dat u zo’n nare ervaring heeft mee moeten maken.

Belangrijke tips direct na het ongeval

  • Noteer alle namen en telefoonnummers van getuigen
  • Maak foto’s van de verwondingen en eventuele materiële schade (zoals kapotte kleding)
  • Houd alle schade goed bij (zoals reiskosten, verlies aan inkomen en medische kosten)

Wilt u graag dat uw letselschadezaak goed behandeld wordt, zodat u zelf alleen bezig hoeft te zijn met uw herstel? Maak dan een afspraak met één van de letselschadejuristen van Schallenberg Letselschade. Wij bieden een gratis letselschade Quickscan aan voor slachtoffers van letsel, zodat u direct komt te weten of er voor u een mogelijkheid is om uw schade te verhalen.
Wij zijn inzetbaar in heel Nederland.

Kotom – voor vrijblijvend advies bent u bij ons aan het juiste adres en kunt u met ons team contact opnemen als u van uw paard bent gevallen via telefoonnummer 053-8900945.