Doe de Letselscan

SVI-verzekering en de OIV-verzekering

SVI-verzekering

De SVI en OIV verzekeringen zijn schadeverzekering voor inzittenden. Steeds meer Nederlanders sluiten een dergelijke verzekering af, maar wat heb je precies aan deze verzekeringen en wat zijn de verschillen? In deze blog staan we stil bij deze en meer vragen over de SVI-verzekering & de OIV-verzekering

Verschil SVI/OIV-verzekering en WA-verzekering

Onder de WA-autoverzekering wordt schade gedekt die u met uw auto toebrengt aan anderen. Volgens de wet bent u verplicht om een WA-verzekering af te sluiten wanneer u een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets heeft. Voor de SVI & OIV-verzekering geldt deze verplichting niet. Dankzij een casco-autoverzekering kan daarnaast schade aan de eigen auto worden verzekerd. Toch zijn er onverzekerde risicofactoren waar veel mensen niet bij stilstaan, vooral voor de inzittenden van een auto.

De SVI-verzekering

De inzittendenverzekering is een bijdekking die u kunt afsluiten als aanvulling op een autoverzekering. Hiermee is elke inzittende van de verzekerde auto gedekt. Voor het claimen van schade op een dergelijke verzekering speelt de schuldvraag (wie is schuldig / aansprakelijk?) geen enkele rol. Er zijn twee verschillende vormen van de aanvullende inzittendenverzekering, namelijk:

Het verschil tussen de SVI-verzekering en de OIV-verzekering

Het belangrijkste verschil tussen een ongevallen-inzittendenverzekering (OIV) en schadeverzekering inzittenden (SVI) zit hem in de uitkering ervan. De OIV keert namelijk slechts eenmalig een vast schadebedrag uit. En uitsluitend bij (blijvende) invaliditeit of overlijden. De SVI vergoedt daarentegen elke daadwerkelijk geleden schade. Zowel letselschades als materiële schades worden erdoor gedekt. De SVI heeft hiermee een bredere bescherming, maar is wel duurder dan een OIV. Bij het overgrote deel van alle autoverzekeraars kunt u een inzittendenverzekering afsluiten als bijdekking op uw autoverzekering. Daarmee verzekert u uzelf en uw passagiers voor de financiële gevolgen van een verkeersongeval waarbij uw auto betrokken raakt. Bijvoorbeeld tegen de financiële gevolgen van letselschade, invaliditeit, arbeidsongeschiktheid en/of overlijden.

Zelf een beroep doen op een inzittendenverzekering

Een inzittendenverzekering kan naast de passagiers ook van groot belang zijn voor u als bestuurder zelf wanneer u (mede)veroorzaker van een ongeval bent. Als schuldaansprakelijke bestuurder kunt u namelijk de reeds geleden als ook de nog te lijden schade verhalen op de eigen inzittendenverzekering. Dat een SVI-verzekering alleen voor de overige inzittenden is, is dus niet juist. Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken!