Doe de Letselscan

Letselschade door ongeval met een hond (of ander dier)

Letselschade door ongeval met een hond (of ander dier)

Bent u gebeten door een hond van iemand anders? Grote kans dat u hieraan verwondingen hebt overgehouden. Daarnaast kan er ook angst voor honden ontstaan. Schallenberg Letselschade helpt u gratis om een schadevergoeding te claimen voor de lichamelijke en eventueel psychische schade die u heeft opgelopen naar aanleiding van de hondenbeet.

Aansprakelijkheid van de bezitter

Een eigenaar kan in veel gevallen op grond van art. 6:179 BW volledig aansprakelijk gesteld worden voor schade die zijn dier veroorzaakt, ook al handelt het dier buiten zijn wil om of heeft de eigenaar geen schuld aan de gedragingen van zijn dier. De eigenaar is in veel gevallen verzekerd voor schade dat door zijn dier wordt veroorzaakt. Wanneer schade wordt veroorzaakt door een dier, zijn er drie dingen waar naar gekeken moet worden:

  • Het onberekenbare element
  • Zelfstandige gedragingen
  • Eigen energie van het dier

Het moet er kort gezegd op neerkomen dat een dier onverwachts handelt. Een besmetting die door een dier wordt overgedragen valt bijvoorbeeld niet onder de aansprakelijkheid voor dieren. Wanneer een persoon een dier (bewust) ophitst, is er geen sprake meer van een zelfstandige gedraging van het dier. Sterker nog: het ophitsen van een dier is zelfs strafbaar! De persoon die het dier ophitst kan daarvoor zeker aansprakelijk worden gehouden.

Schadevergoeding

Als een eigenaar aansprakelijk is voor de gedragingen van zijn dier, wordt (indien de eigenaar verzekerd is) de schade verhaald op de verzekeraar van de eigenaar. De schade die kan ontstaan na een hondenbeet of een verwonding van een ander dier kan bestaan uit materiële en immateriële schade. Onder materiële schade valt bijvoorbeeld kleding, inkomstenverlies, kosten voor huishoudelijke hulp. Onder immateriële schade valt het smartengeld (vergoeding vanwege het feit dat u zo’n nare ervaring heeft mee moeten maken).

Belangrijke tips direct na het ongeval

  • Noteer alle namen en telefoonnummers van getuigen
  • Maak foto’s van de verwondingen en eventuele materiële schade (zoals kapotte kleding)
  • Houd alle schade goed bij (zoals reiskosten, verlies aan inkomen en medische kosten)

Wilt u graag goed begeleid worden in het gehele proces als u te maken krijgt met letselschade door een ongeval met een dier? Maak dan een afspraak met het juridische team van Schallenberg Letselschade. Wij bieden een gratis letselschade quickscan aan voor slachtoffers van letsel zodat u direct te weten krijgt of er de mogelijkheid bestaat dat u kosten kunt laten vergoeden en aansprakelijk stellen aantoonbaar is. Wij zijn inzetbaar in heel Nederland dus neem contact op met ons team voor een afspraak.