Doe de Letselscan

Hernia na ongeval

hernia na ongeval

Door een (verkeers)ongeval kunt u een hernia aan uw rug of nek oplopen. Wanneer het ongeval veroorzaakt is door iemand anders, dan kunt u deze persoon hiervoor in principe aansprakelijk stellen. Een hernia kan erg pijnlijk en beperkend zijn. Het is dan ook van groot belang dat u de juiste hulp inschakelt wanneer u hiermee te maken krijgt.

De hernia

Het rugletsel dat u heeft opgelopen naar aanleiding van een ongeval kan bestaan uit vele gradaties. De gradatie en soort rugpijn hangt af van meerdere factoren. Er kan bijvoorbeeld schade aan de wervelkolom zijn ontstaan, maar ook in de zenuwbanen in uw rug of het ruggenmerg. Dit zou dan weer kunnen leiden tot een dwarslaesie. Door een hernia kunt u in uw dagelijkse leven erg beperkt worden en dit kan dan ook ingrijpende gevolgen hebben.

Hernia na een (verkeers) ongeval

Een hernia kan veroorzaakt worden door een verkeersongeval. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de situatie dat u van achteren wordt aangereden. Het is van belang dat u na een ongeval met rugletsel direct naar uw huisarts of het ziekenhuis gaat. Hier kunnen eventueel foto’s worden gemaakt om bepaald letsel vast te stellen of juist uit te sluiten. De huisarts of het ziekenhuis kan u dan helpen bij de beste behandeling voor uw letsel bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Daarnaast is het verstandig om uw letsel zo snel mogelijk na het ongeval vast te leggen, zodat er een adequate behandeling plaats kan vinden.

Hernia na een bedrijfsongeval

Een hernia kan niet alleen worden veroorzaakt door een verkeersongeval, maar ook door een bedrijfsongeval. De hernia kan namelijk ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld het verkeer tillen of een verkeerde beweging. Daarnaast kunt u op uw werk uitglijden en/of vallen waardoor u een hernia kunt oplopen. Wanneer u kunt aantonen dat de hernia is veroorzaakt door de werkzaamheden, dan kunt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor uw geleden schade. Ook hierbij is het aan te raden om zo snel mogelijk naar uw huisarts of het ziekenhuis te gaan.

Schade naar aanleiding van een hernia

Wanneer een ander aansprakelijk is voor het ongeval, kunt u uw schade vergoed krijgen. Deze schade kan bijvoorbeeld bestaan uit de kosten van fysio, medicijnen, reiskosten, verlies aan verdienvermogen en huishoudelijke hulp. Het is hierbij van belang dat u uw schade goed vastlegt en alle facturen goed bewaard. Op deze manier kan uw schade vergoed worden door de verzekeraar van de aansprakelijke partij.

Bewijslast bij een hernia

De bewijslast bij een hernia is erg lastig. Op het moment dat een hernia wordt vastgesteld, kan het namelijk ook al zijn dat de hernia er al langer heeft gezeten, maar dat er nog geen klachten door zijn ontstaan. Dit is lastig omdat in veel gevallen er geen scan is van enkele maanden voor het ongeval. Er ontstaat dan ook vaak een discussie tussen de medisch adviseurs of de hernia door het ongeval komt of dat de hernia reeds bestond, maar nog niet tot uiting is gekomen.

Vragen of zelf een hernia opgelopen door een ongeval?
Wanneer u vragen heeft of een hernia hebt opgelopen ten gevolge van een ongeval, kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.