Doe de Letselscan

Regels e step in Nederland

regels omtrent de e-step in Nederland

U kunt ze regelmatig in het straatbeeld voorbij zien komen, de elektrische step (ook wel e-step genoemd). In Nederland neemt het aantal mensen dat een e-step heeft enorm toe, maar is het gebruik van een e-step wel legaal in Nederland? En wat gebeurt er als u een ongeluk krijgt met een e-step? In deze blog kijken we verder naar de e-step in Nederland.

Is het toegestaan om met je e-step de openbare weg op te gaan in Nederland?

In Nederland mag je alleen met je e-step de openbare weg op als elektrische steps door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de RDW is aangewezen als bijzondere bromfiets. De meeste e-steps zijn op dit moment illegaal in Nederland, omdat ze niet aan deze regels voldoen. In de meeste landen in de Europese Unie is het gebruik van een e-step echter wel legaal, dit komt omdat hier andere regelgeving geldt. Het is dus niet toegestaan om met uw e-step de openbare weg op te gaan wanneer deze niet is aangewezen als bijzondere bromfiets. U mag wel op uw privéterrein rijden met uw e-step. Bestuurders die met illegale elektrische voertuigen op de openbare weg rijden, riskeren een boete van 410 euro. Ook kan de e-step in beslag worden genomen.

Regels voor gebruik e step

Wanneer uw e step met accu wel legaal de openbare weg op mag, dient u zich aan een aantal regels te houden. Een rijbewijs, kenteken en helm zijn niet verplicht voor het gebruik van een e-step, maar u dient wel minimaal 16 jaar oud te zijn. Daarnaast dient u uw e-step WA te verzekeren. De sticker van de verzekeraar dient u hierbij op uw e-step te plakken. U mag niet op de stoep rijden met uw e-step, maar u dient op het fietspad te rijden. Wanneer er geen fietspad is, moet u zoveel mogelijk rechts rijden op de gewone weg. Vragen over de actuele regels e step? Bel ons dan!

Ook in België is er momenteel veel discussie over de elektrische step. Veel mensen vinden dat deze step, die vaak licht en gemakkelijk te besturen is, zonder goedkeuring van de overheid gebruikt mag worden. Volgens de wet zijn de eisen voor toelating vergelijkbaar met die van een fiets. De verkeersveiligheid gaat volgens sommigen echter achteruit door het toenemende aantal steps op de weg. Op sociale media, zoals Instagram en Twitter, circuleren berichten over boetes en verboden in het buitenland, terwijl anderen juist pleiten voor een goedkeuring van de elektrische step als deel van het fietsen in België. Het is afwachten hoe de overheid hiermee omgaat en wat het nieuws op dit gebied in de toekomst zal brengen.

Ongeval met een e-step

Wanneer u illegaal met een elektrische step op de openbare weg rijdt, bent u niet verzekerd. Wanneer u dan een ongeval veroorzaakt, draait u zelf op voor alle kosten. Als uw e-step echter wel legaal de weg op mag, dient u een WA-verzekering af te sluiten. U bent in dat geval wel verzekerd voor de kosten van een ongeval. Omdat e-steps mechanisch worden aangedreven vallen ze in de categorie motorvoertuigen en gelden dus de regels voor aansprakelijkheid van motorvoertuigen. Bij een aanrijding tussen een e-step en een voetganger of fietser is de e-step bestuurder voor minimaal 50 procent van de schade verantwoordelijk, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid aan de kant van de voetganger of fietser. Als e-step bestuurder dient u dus goed op te letten in het verkeer. Dit geldt zowel voor uw aansprakelijkheid bij een ongeval als de kwetsbare positie die u zelf inneemt op een e-step in het verkeer. Wanneer u vragen heeft over een ongeval of letsel door een e-step kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.