Affectieschade
Sinds 1 januari 2019 kunnen nabestaanden en naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel een vergoeding krijgen voor het leed en de pijn die zij ervaren door de gebeurtenis. Dit wordt ‘affectieschade’ genoemd.
Wat is affectieschade?
Affectieschade is een vorm van smartengeld. Het gaat hierbij om de immateriële schade van de naasten of nabestaanden van een slachtoffer. Het achterliggende doel van een affectievergoeding is dat niet alleen het slachtoffer zelf, maar ook de naasten in aanmerking moeten komen voor een vergoeding voor het leed dat zij ondervinden. Het gaat hierbij om geestelijk of emotioneel leed, omdat zij bijvoorbeeld extra zorg moeten verlenen aan het slachtoffer of omdat zij hun relatie het slachtoffer zien veranderen.
Voor wie?
Affectieschade is bedoeld voor naasten van het slachtoffer. Dit kunnen familieleden zijn, maar ook goede vrienden. Hierbij is het van belang dat er sprake moet zijn van een nauwe persoonlijke relatie tussen het slachtoffer en de naasten.
Hoe hoog?
De hoogte van affectieschade kan sterk uiteenlopen. De hoogte hangt namelijk af van de relatie die de naasten hebben met het slachtoffer. Een vergoeding van affectieschade ligt vaak tussen de € 12.500 en € 20.000 euro, te betalen door de partij die aansprakelijk is voor het ongeval. Hierbij kan in sommige gevallen de vergoeding oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Het is echter ook mogelijk dat de vergoeding lager uitvalt, bijvoorbeeld omdat het leed dat de naasten ondervinden wat beperkter is.
Verschil shockschade?
Naast affectieschade kan er ook sprake zijn van shockschade. Dit zijn wel twee verschillende begrippen. Affectieschade heeft betrekking op het geestelijke en emotionele leed van naasten, terwijl shockschade betrekking heeft op het geestelijke leed dat naasten ondervinden door het direct waarnemen van een ernstig ongeluk. Hierbij omvat shockschade alle schadeposten, waaronder ook inkomensschade en medische kosten.