Buitengerechtelijke kosten letselschade
Lees hier wat het betekent voor u
Buitengerechtelijke kosten bij letselschade
In letselschadezaken spelen kosten een belangrijke rol, ook van de buitengerechtelijke kosten letselschade. Wat is dit precies? Binnen een letselschadetraject komen drie partijen samen: het slachtoffer, de aansprakelijke partij en daartussen vinden we de belangenbehartiger. Bij normale zaken is de opdrachtgever bij een juridische zaak verantwoordelijk voor de kosten, maar bij een letselschadetraject is het in de praktijk doorgaans de aansprakelijke partij die de meeste, dan wel alle kosten op zich neemt. Hoe worden de kosten van de schade, buiten het gerechtelijke proces, als redelijk opgebouwd?
Wat zijn buitengerechtelijke kosten letselschade?
Binnen een letselschadezaak worden er van begin tot eind kosten gemaakt. In de meeste gevallen loopt het traject via de letselschade advocaat of jurist tot de bemiddeling, waarbij beide partijen nader tot elkaar komen en vaak al overeenstemming bereiken. Dat is goed, want anders moet er worden geprocedeerd. Is dit het geval, dan gaan ook de gerechtelijke kosten meespelen, welke over het algemeen hoger uitvallen. Dit is ook direct de reden waarom beide partijen, slachtoffer en aansprakelijke, tijdens de bemiddeling al uitgaan van overeenstemming. De financiële risico’s bij een gerechtelijk proces zijn voor beide partijen, maar met name voor de aansprakelijke partij, groot.
Wat zijn dan de buitengerechtelijke kosten bij letselschade?
Dit zijn de kosten die worden gemaakt om de schade te verhalen op de tegenpartij of aansprakelijke, zonder dat de rechter zich hierover hoeft te buigen. Die kosten lopen uiteen van het aannemen van de belangenbehartiger tot de kosten voor een medisch adviseur en overige medische of materiële gegevens die bij letselschade een belangrijke rol spelen. Volgens onze wet- en regelgeving valt dit onder ‘de zogenaamde schade’ en dit zal daarmee ten einde van de bemiddeling en overeenkomst moeten worden vergoed door de aansprakelijke partij of de verzekeraar. In beginsel liggen deze kosten voor de aansprakelijke partij lager dan ten tijde van een gerechtelijk proces.
Maak een afspraakKosten redelijk onderbouwen bij letselschade
Buitengerechtelijke kosten dienen ‘als redelijk’ te zijn. De afspraken hierover worden vaak gemaakt tussen de belangenbehartiger van de cliënt en de aansprakelijke. Van deze kosten bij letselschade krijgt een slachtoffer vaak weinig mee. De belangenbehartiger en aansprakelijke hebben hierover direct contact omtrent de vaststelling van de vergoeding van de aansprakelijke. Wanneer spreek je van het redelijk onderbouwen van kosten?
- Het uurtarief is conform de markt
- Hoe ingewikkeld of complex is de zaak?
- Houding aansprakelijke partij tijdens het traject
- Omvang van de uitgekeerde schadevergoeding
Hoe hoger het bedrag bij de schadevergoeding, des te hoger zullen ook de buitengerechtelijke gemaakte kosten zijn. Dit is namelijk in de regel een percentage of gedeelte van de prijs. Het is dan ook voor een deel afhankelijk van de letselschade, en of dit materiële schade, immateriële schade of beide betreft.
Beroep tegen buitengerechtelijke kosten
Maak afspraken vooraf helder
Het kan voorkomen dat de aansprakelijke partij of diens verzekeraar beroep aantekent tegen de buitengerechtelijke kosten, dan wel er alles aan doet om niet de volledige nota te hoeven betalen. Soms blijft ook door een dubbele redelijkheidstoets een specifiek bedrag open staan. Door vooraf duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de kosten, weet u waar u als slachtoffer aan toe bent.
Wilt u graag goed begeleid worden in het gehele proces? Maak dan een afspraak met het deskundige team van Schallenberg Letselschade. Wij bieden een gratis letselschade quickscan aan voor slachtoffers van letsel zodat u direct te weten krijgt of er de mogelijkheid bestaat dat u kosten kunt laten vergoeden. Wij zijn inzetbaar in heel Nederland dus maak gerust vrijblijvend een afspraak. Ook werken wij met meerdere verzekeraars en kunnen wij de hulp inroepen van een advocaat indien er geprocedeerd moet worden naar aanleiding van een ongeval.
Met ons aan je zijde kun je rekenen op juridische hulp bij het werk en de hulp van experts om ervoor te zorgen dat de kosten voor juridische hulp beheersbaar blijven.
Hoe weet ik wat mijn vergoeding is?
De hulp Schallenberg Letselschade stopt niet aan de deur. Wij helpen namelijk ook bij het contacteren van uw verzekering en/of contact onderhouden met uw tussenpersoon. Wilt u een zaak starten, maar toch eerst weten hoe het zit met de vergoedingen? Op de homepagina van uw verzekering staat vaak wie zij aansprakelijk kunnen stellen, welk recht slachtoffers zelf hebben op een vergoeding, en met wie u contact dient op te nemen als de verzekering niet betaalt.
Het inschakelen van een deskundige, zoals juristen of advocaten, maakt het sneller mogelijk om vast te stellen welke aansprakelijkheid er bij de ander ligt. Verzekeraars dienen vaak rekening te houden met de kosten van de bijstand van een advocaat, die veel meer doen dan slechts juridisch advies geven. Uiteindelijk vergoeden zij de kosten omdat slachtoffers recht hebben op ter zake deskundige hulp. Ons werk bestaat uit het zoeken naar de beste bijstand voor onze cliënten, waarbij we nauw samenwerken alle partijen om ervoor te zorgen dat elk lid van ons team goed op de hoogte is van de mogelijkheden voor vergoeding.