Kosten letselschade
Waar moet u rekening mee houden?
De kosten van letselschade
Als slachtoffer van een ongeval of medische fout is het niet ondenkbaar dat u te maken krijgt met een traject en kosten voor letselschade. U hebt vaak een jurist of advocaat nodig, er gaat tijd overheen en in uitzonderlijke gevallen moet u zelfs overgaan op procederen voor het aansprakelijk stellen. Allemaal situaties bijvoorbeeld waarbij kosten worden gemaakt. Gelukkig komen deze lang niet alleen meer altijd voor de rekening van het slachtoffer. Waar moet u rekening mee houden op het moment dat u het letselschadeproces aangaat voor vergoeding ná het ongeval?
Kosten letselschade: alle onderdelen
Een voorname kostenpost bij het inschakelen van juridische ondersteuning is te vinden in de persoon die als uw belangenbehartiger fungeert, doorgaans zijn dat een jurist of advocaat. Bij wet is het in principe verplicht dat deze kosten voor rechtsbijstand voor rekening komen van de aansprakelijke partij. Daar zijn echter wel een aantal richtlijnen aan verbonden:
- De aansprakelijkheid van de tegenpartij moet bewezen worden geacht
- Het inschakelen van rechtsbijstand is een ‘redelijke’ stap
- De ingediende kosten van de belangenbehartiger zijn redelijk
Bij een redelijke schadevergoeding voor de geleden letselschade is een vergoeding van de kosten voor de belangenbehartiger zelden een probleem. Dat kunnen ook kosten zijn die indirect gerelateerd zijn aan het ongeval, zoals het inschakelen van huishoudelijke hulp, fysiotherapie of extra kosten die in aanmerking komen zoals medische kosten in het ziekenhuis, reiskosten en verlies van inkomen of andere financiële compensatie. Als slachtoffer merkt u hier tevens niks van; de belangenbehartiger richt zich direct tot de aansprakelijke partij.
Maak een afspraakAfspraken maken over kosten
Verstandig en doorgaans ook een vast onderdeel zijn de afspraken tussen slachtoffers en letselschadespecialist. Hierin staan een aantal voorwaarden aan de overeenkomst, die voorafgaand aan het letselschadetraject worden gemaakt:
- De aansprakelijkheid is (nog) niet vastgesteld
- Het beroep luidt: eigen schuld
- De aansprakelijke partij kan zich beroepen op een onredelijk bedrag
In bovenstaande gevallen kan een specialist, jurist of advocaat, onnodig hoge kosten maken zonder resultaat. De afspraken op papier betreffen een schriftelijke overeenkomst, waardoor beide partijen op de hoogte van elkaars verwachtingen zijn. Lees hier meer over materiële schade en immateriële schade.
No cure, no pay is een andere overeenkomst die de letselschadespecialist kan afspreken met het slachtoffer. Dit is echter in de meeste gevallen geen handige overeenkomst. Zet daarom vooraf al op papier welke overeenkomsten u wilt aangaan, en hoe kosten worden verdeeld tussen beide partijen. Zo vermijd u het risico het beste namelijk.
Meer weten over onderstaande onderwerpen? Neem contact met ons op.
– SVI verzekering
– Vaak gestelde vragen
– Oorzaken letselschade
– Smartengeld
– Verkeersongeval met auto
– Bedrijfsongeval
Rechtsbijstandverzekering
Verzeker u zelf op tijd
Wanneer u als slachtoffer te maken krijgt met letselschade, dan wilt u vanzelfsprekend niet ook nog eens te maken krijgen met extra kosten voor letselschade en het bijbehorende traject. Om uzelf tegen onverwachte kosten in te dekken, is het daarom in principe vereist om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. De enige kosten die u hiervoor hoeft te maken, hebben betrekking op de premie. Zorg dat u de rechtsbijstandverzekering als slachtoffer tijdig hebt afgesloten, want anders kan een verzekeraar de uitkering voor gemaakte kosten tegenhouden.
In de meeste gevallen neemt het letselschadetraject niet veel tijd in beslag. De jurist of letselschade advocaat is geschoold om te bemiddelen in diverse geschillen rondom letselschade, en weet daardoor wat een redelijke schadeclaim is in unieke gevallen. Ook kan hij of zij u vooraf al vertellen hoe sterk u als slachtoffer staat tegenover het eventueel ontvangen van een vergoeding door het aan te spreken partij. Zorg voor een gedegen advies en beperk de kosten (of schadeposten) bij letselschade. Neem contact op met ons team of plan direct online een afspraak in om te weten welke kosten worden vergoed. Of stel uw vraag aan een jurist via de chat.